Urška in Živa

Skupna zgodba Žive in Urške se začenja leta nazaj. V čisto drugačnih službah, na čisto različnih poteh. Na kateri je vsaka zase, čisto potihem, a tudi malo na glas, pogledovala po nečem drugem. Po svobodi, po ustvarjanju, po življenju, ki se dogaja izven rednega delovnika.

Malo bližje naju je združila usoda, najina prvorojenca, ki sta na svet pokukala mesec dni narazen. Saj veste, mame si imamo vedno veliko za povedati. Medtem, ko se je Živa že kmalu po rojstvu prve hčere na to pot odpravila še enkrat, je Urška začela odkrivati nov svet. Svet fotografiranja trenutkov, ki nam pomenijo največ.

 

»Spominjam se trenutka, ko sva iz porodnišnice prinesla domov najinega prvega sina. Partner ga je držal v roki tako, da je njegova glavica počivala v dlani. Bila mu je kot ulita, on pa je bil tako majhen, tako nebogljen, a tako na varnem. Ta trenutek sem si želela zapomniti za vedno. Naredila sem posnetek in z njim odprla novo poglavje v svojem življenju, saj so že nekaj mesecev nastale prve PRISPODOBE. Ob pogledu na to fotografijo še danes začutim to, kar sem doživljala v prvih dneh z našim novorojenčkom. Občutki so res čudoviti in škoda bi jih bilo pozabiti."

Včasih ljudje ne vemo, česa si res želimo, dokler tega ne želimo storiti za nekoga drugega. In tako so bili ravno najini otroci tisti, ki so nama pokazali, da je čas, da v življenju začneva slediti tistemu, kar si res želiva.  Dovolj je bilo začaranega kroga, navidezno varne službe in dni, ki jim nesmisli vzamejo ves smisel. Čeprav se o tem nikoli zares nisva pogovarjali, sva kmalu začutili, da bi na to pot lahko stopili skupaj.

 

»Ob rojstvu prve hčerke so me prevzela čisto nova čustva in spomnim se svojega brezmejnega občudovanja tega čudežnega bitja, tako neverjetno popolnega in lepega in čisto mojega … ti občutki so mi - popolnoma logično in naravno - preusmerili fokus mojega življenja in mojega objektiva, ki ni več iskal motivov s potepanjem po svetu, ampak se popolnoma preusmeril na motive moje družine in mnogih krajših družinskih potepov v le bližnjo okolico.«

Fotografija PRISPODOBE je po nekaj letih uspešnega delovanja in rastočega portfelja malih fotografirancev s prihodom Žive dobila nov zagon. Živa, mama dveh čudovitih majhnih princesk, ima naravno prirojen čut za vse, kar je lepo, njeno oko pa hitro opazi tudi male podrobnosti, ki fotografiji dajo piko na i. Urškina muza pa sta njena dva živahna fantiča, v katera je zaljubljena do ušes, in tak je tudi njen stil: topel, dinamičen in vedno v iskanju novega motiva.

Najine spodobnosti, s katerimi se tako odlično dopolnjujeva, nama omogočajo ustvarjati nepozabne prispodobe, ki ne bodo predstavljale samo večnega spomina na vaše skupne trenutke, ampak bo iz njih nastala tudi prava umetniška mojstrovina, ki bo, razpeta na dolgoobstojnem umetniškem platnu,  krasila stene vašega doma. Fotografije na platnu ne bodo pustile hladne prav nobenega obiskovalca – in veste kdaj še pridejo prav? V težkih trenutkih, da vas spomnijo, da je v življenju pomembno samo tisto, kar res šteje.

Imejte se radi,

Urška & Živa