6 NASVETOV ZA FOTOGRAFIRANJE DOJENČKA - Prispodobe

Dojenčki in otroci rastejo hitro in prav vsak dan prinese kaj novega.

Ker vem, kako veliko pomembnih trenutkov se zgodi prav vsak dan, ko niste na profesionalnem fotografiranju, sem za vas pripravila nekaj nasvetov, s katerimi boste lahko tudi sami ustvarili posnetke, ki bodo videti lepo in s katerimi boste kasneje obujali spomine na ta čas.

Nič hudega, če nimate profesionalne fotografske opreme. Nasveti so narejeni tako, da so uporabni za vsakogar, fotografirate pa lahko tudi s telefonom.

Torej, jaz bi na vašem mestu naredila takole.

NASVET #1: POSTAVITE SE V BLIŽINO NAJVEČJEGA VIRA SVETLOBE

To je lahko veliko okno ali balkonska vrata. Odgrnite zavese, žaluzije in pliseje in se od okna umaknite le toliko, da se izognete direktnim sončnim žarkom.

Če je svetloba zelo močna in imate pred njimi čisto slučajno bele prosojne zavese – zagrnite jih! Takšna difuzna svetloba je še bolj mehka in bo lepo objela linije vašega dojenčka, saj te ne bodo ostre, ampak prijetno mehke.

Na splošno pa bodo fotografije, narejeni na boljši svetlobi, lepše in bolj jasne.
Ugasnite luči, ker je svetloba, ki prihaja od luči, popolnoma drugačne barvne temperature, kot dnevna svetloba.

K viru svetlobe primaknite sedežno blazino, tabure, kavč ali nižjo mizo, na katero pogrnete mehko blazino in odejo. Dojenčka položite nanjo in fotografirajte. Pazite na varnost in dojenčka na višini nikoli ne pustite nezavarovanega.

NASVET # 2: MINIMALIZEM!

Verjamem, da ste mesece vzdihovale ob neverjetno luškanih fotografijah dojenčkov s takšnimi in drugačnimi rekviziti, ampak verjemite mi – bolje bo, če boste ohranile stvari ohranile enostavne.

Enobarvna svetla odeja je vse, kar potrebujete kot podlago.

Dojenčkova oblačila naj bodo svetla in naravna (bela, bež, siva, svetlo rjava). Dojenčka fotografiranje v kakšnih simpatičnih oblačilih, lahko pa prostor tudi dobro segrejete (23-25 stopinj) in ga slečete do bodija.

Dojenček lahko leži na razgrnjeni odeji, lahko pa ga vanjo tudi zavijete tako, da bo ven kukala samo glava. Nanjo lahko nadenete kakšno kapico.

Če dojenček trdno spi (ponavadi med takšnim povijanjem še bolj trdno zaspijo), mu lahko iz odeje nežno povlečete roke in mu prstke zavihate čez odejo.

Ne priporočam vam slačenja dojenčka do golega. Rokovanje z dojenčkom brez oblačil zahteva precej spretnosti, da dojenčka ob tem ne prebudimo in razdražimo, saj jih slačenje in občutek gole kože ponavadi zelo moti. Fotografi za to uporabljamo posebne pristope, ki smo jih trenirali skozi leta.

V sceno raje vključite ostale družinske člane, naj ga nežno božajo ali smo položijo roke na njegovo glavo, trebušček, ali ga primejo za majhna stopala. S takšnim motivom ne morete zgrešiti.

NASVET #3: PODROBNOSTI

Fotografirajte od blizu. Oči, trepalnice, usta, nosek … pa prstki na nogah in rokah. Te lahko tudi fotografirate tako, da počivajo v vaših velikih dlaneh in s tem še poudarite njegovo drobcenost.
Fotografirajte, ko zaspano zazeha, se kremži ali ko se prebuja.
Na njegovo/njeno glavo ali trebušček položite roko in fotografirajte vajino vez.

NASVET #4: POLOŽAJI

Položaj, ki ga boste najlažje fotografirali je, ko dojenček leži na hrbtu, vi pa fotografirate nad njim. Pridete lahko zelo blizu in fotografirate samo glavico, ali pa zajamete celo telo.

Fotografirate lahko tudi o strani proti svetlobi in tako ujamete njegov/njen profil.

Nikoli ne fotografirajte od spodaj proti nosu oziroma nosnicam, boljši kot fotografiranja je od zgoraj proti spodnjemu delu obraza.

NASVET #5: FOTOGRAFIRANJE V NAROČJU

Leta kasneje vam bodo fotografije, na katerih ste z dojenčkom tudi vi, pomenile največ.

Zato ne pozabite k fotografiranju vzpodbutiti tudi vašega partnerja (ali partnerico), a bosta tudi ti in vaš dojenček imela čim več skupnih spominov…

kako fotografirati dojenčka doma

NASVET 6#

Ne pozabite na fotografiranje dojenja oziroma hranjenja. Ta obdred prestavlja veliko vez med dojenčkom in staršem in prav je, da jo ohranimo v spominu

Upam, da vam bodo nasveti prišli prav. Vesela bom vaših sporoči  in fotografij, ki so nastale. Lahko mi jih pošljete na ursa@prispodobe.si, kamor lahko poošljete tudi vsa vprašanja.

Tako, posneli ste fotografije, vendar se vam zdi, da jim še nekaj manjka?

 

Fotografije lahko tudi obdelate s pomočjo akcij in presetov studia Prispodobe. Na voljo so za uporabo na telefonu ali z računalniškimi programi. Akcije vam omogočajo, da v samo nekaj klikih ustvarite videz fotografij, kot jih ustvarjam sama.

Lepo ustvarjajte,
Urša

Leave a Reply